Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Útil local, necessari global

Pensar global, actuar local. Aquesta és la primera imatge que em ve al cap mentre enfilo un dels actes de suport a una de les candidatures de diferents Comuns locals pel proper 28M, en que he participat en condició de diputat de En Comú Podem i en nom de Catalunya en Comú.  La segona imatge és intuir que aquestes eleccions locals van prenyades de futur, ja que s’emmarquen en un llarg procés d’eleccions interrelacionades -Estat, Europa, Catalunya- i en la superposició de les crisi social, ecològica i democràtica que ens reclamen resposta política responsable i útil.

El lema “pensar global, actuar local” fa anys que ens acompanya, l’identifiquem amb l’activisme climàtic i en la imperiosa necessitat de la coherència de les petites accions quotidianes amb el combat pel futur del planeta. Però l’acció i el compromís davant el repte ecològic no pot deixar d’incorporar també les respostes polítiques concretes, en lo local, a la crisi social i democràtica en que estem immersos. Canviar el mode de produir, distribuir, consumir, moure’ns, ha de fer-se de forma justa i democràtica. No pot deixar ningú enrere ni pot ser governat des de instàncies de poder fortificades i autoritàries. La triple crisi social, ecològica i democràtica, afecta tots els àmbits de la vida quotidiana i de les relacions socials i requereix una resposta política a tots els nivells, començant pel local.

Aquest 28M votem el govern local, el primer nivell institucional on organitzar, administrar i gestionar la cosa pública que més directament impacte en la vida ciutadana. Votem el govern més proper a les necessitats i demandes.

La resposta local no pot obviar els reptes globals que emmarquen el present i tenallen el futur.  Desigualtats creixents, emergència climàtica i afebliment democràtic no són dades del paisatge, són les derivades d’un model de desenvolupament capitalista que no només les genera, sinó que li són consubstancials a la seva existència i reproducció. De forma dialèctica necessitem combatre-les per afeblir el sistema que les provoca i, tanmateix, ens cal afeblir el sistema per combatre-les.

Des l’àmbit local podem combatre les desigualtats reforçant, eixamplant i millorant  els serveis públics, garantint l’accés igualitari als bens comuns, evitant practiques especulatives i excloents als bens essencials, promovent responsabilitat comunitària envers les cures.

Podem impulsar canvis en les formes de generar i distribuir l’energia, neta i renovable i de governar una nova cultura de l’aigua, promoure models de mobilitat sostenible i compartida, generar dinàmiques de gestió de residus i circularitat, incentivar un consum de proximitat i una distribució responsable i canvis en les formes de produir.

Necessitem apropar les institucions, transparentar-les, obrir-les, donant espais a la participació ciutadana en lo proper i quotidià, reconeixent i reforçant les organitzacions socials representatives i cultivar la cultura del diàleg, la negociació i l’acord.

Aquestes, entre d’altres, són les coses que es diluciden el 28M, ja que el resultat de la votació determina qui i com governarà les respostes. Qui pot assumir la responsabilitat davant els reptes i demandes socials, ecològiques i democràtiques i qui pot ser útil per encarar-ho amb propostes concretes i transformacions reals.

Avui és relativament fàcil argumentar que les candidatures de En Comú Podem tenen aquesta capacitat de projectar responsabilitat i utilitat. Els darrers anys al govern de coalició a l’estat, a l’ajuntament de Barcelona i en l’oposició en el Parlament de Catalunya avalen una pràctica política que ha representat interessos, els de la gent treballadora que viu del seu esforç i ho vol fer amb dignitat lluny de privilegis o posicions heretades. I que és útil, generant nous drets i acordant i impulsant mesures concretes que transformen la realitat i obren camí als canvis.

Moltes de les coses que s’han fet possible – SMI, Reforma laboral o de pensions- es titllaven  d’impossibles o catastròfiques per l’economia o l’ocupació. Però la realitat ho ha mostrat possible i útil: no som en recessió, l’atur ha disminuït, hi ha més i millor ocupació, el salari mínim que no arribava als 700€ ja ha assolit els 1.080€. Hem promogut , impulsat i aconseguit aprovar una Llei d’Habitatge que permet topar els lloguers per frenar les pràctiques especulatives que bloquegen l’accés a l’habitatge, en especial a la gent jove i famílies de pocs ingressos i que podrem aplicar des dels governs locals i comunitats autònomes.  Hem fet avançar en drets a les persones LGTBI, el dret a  l’avortament lliure i gratuït, reforçar la lluita contra la violència masclista o l’aplicació de l’ingrés mínim vital, etc. Hem obert camí en les transformacions urbanístiques per rehumanitzar les ciutats i fer-les més habitables, més verdes, més justes. Hem condicionat Pressupostos i accions de Govern de la Generalitat per introduir mesures estratègiques de lluita contra el canvi climàtic, l’impuls a la sanitat pública,  compromisos amb l’habitatge públic, de nou model industrial i de mobilitat sostenible

Lluny de restar instal·lats resignadament en la denúncia i la crítica estèril sense proposta o en el plany victimista, s’ha fet política responsable i útil. Sens dubte hi ha insuficiències i cal seguir empenyent per anar més enllà i continuar transformant la realitat.

S’ha demostrat, però, que es pot fer política transformadora, amb mesures necessàries i útils que poden millorar les bases materials d’existència de centenars de milers, de milions de persones del nostre país. Necessitem transformar realitats concretes en lo local al temps que incidim en els reptes globals per fer front a la crisi social, ecològica i democràtica. D’això va també el 28M d’actuar local i pensar global.

Advertisement

Posted

in

Tags:

Comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: